Foppe de Haan

Foppe de Haan gebruikt gruwelbeelden Auschwitz


In de aanloop naar het trainingskamp van sc Heerenveen heeft trainer Foppe de Haan verscheidene videobeelden gebruikt van Auschwitz om de selectie scherp te krijgen. Dat de trainer graag gebruik maakt van videobeelden is inmiddels algemeen bekend. Zo liet Foppe in 2007, toentertijds trainer van Jong Oranje, Ryan Babel veelvuldig kijken naar videobeelden van Alfonso Alves, de veelscorende spits van SC Heerenveen, om hem beter te maken ‘voor de goal’. Ook eerder dit seizoen gebruikte de Friese trainer videobeelden om de spelers kennis te laten nemen van ‘echte vechtersmentaliteit’. Dit deed Foppe met de beelden van Van Hanegem en Neeskens tijdens de wedstrijd tegen Uruguay op het WK van 1984. “Die agressiviteit kunnen wij tegen Ajax gebruiken”, analyseerde hij destijds vooraf aan de verloren wedstrijd.

Maar met het tonen van deze beelden van Auschwitze is de oude coach te ver gegaan, vindt ook aanvoerder Joey van den Berg. “Hij begon met het vertellen dat we tijdens de winterstop naar onze vaste trainingskamp in Oosterbeek zouden gaan, maar dit keer wel met de trein. We zouden daar aan onze overlevingsdrang gaan werken en om zo weer honger naar de bal te krijgen”, aldus Joey. “En kort nadat hij dit gezegd had, liet hij gruwelijke beelden zien van de joden die vervolgd werden in Auschwitz, om zo zijn woorden meer betekenis te geven. Tijdens het afspelen van de video wees hij ons ook veelvuldig op de afgetrainde lichamen, de vechtlust van de mensen en hoe iedereen daar zijn taak uit voerde. Dus ik snap best wat hij probeerde te zeggen, maar ik vind het niet zo gepast. Zeker niet zo vlak na de Kerst”.

Keeper Erwin Mulder, normaal de relaxheid zelve, zegt ook zeer geschokt te zijn geweest: “Ik was zeer geschokt”. De goalie, zichtbaar aangeslagen tijdens het gesprek, vervolgd: ”De beelden krijg ik voorlopig niet meer van mijn netvlies, maar hopelijk is dat 16 januari (aanvang tweede seizoenshelft sc Heerenveen, red.) voorbij. Dan kunnen wij de natie hopelijk weer trots maken met ons goede spel. Met de borst vooruit, gas erop en gaan!”

Geef een reactie